Op zaterdag 18 oktober kwamen de eerste boeren van Caring Farmers en de Federatie van Agro-ecologische boeren bijeen voor een #GroenBoerenRegiodag. De inzet: hoe kunnen we de regionale samenwerking versterken?
De dag begon in petit-comité met een provincie-update. Met Gelderland als voorbeeld doken we in de actualiteit. Welke dossiers spelen er nu? Hoe gaat dit jouw boerenbedrijf aan? Hoe kunnen we gezamenlijk de #GroenBoerenStem laten horen?
De obstakels waren ook duidelijk; er zijn legio opties waar je als groene boer je verhaal kunt vertellen, maar wat heeft echt effect? En hoe vertalen we als boeren onze ervaringen naar beleidsadvies waar de provincie ook daadwerkelijk wat mee gaat doen? Als groene boeren hebben we nou niet bepaald tijd over, dus hoe effectiever hoe beter.
Op advies van het team van Natuur en Milieufederatie Gelderland, overleggen we over concretisering van de behoeften van groene boeren. Wat hebben we exact nodig in de provincie? Op welke manier vinden wij de geplande bufferstroken wel of niet goed werken?
De brainstorm mondt uit in een eerste plan: De Groene Boeren moeten een gelijkwaardige gesprekspartner worden in de provincie, net zoals andere boerenorganisaties die bij de provincie aan tafel zitten. We verzamelen de input op beleid éénmaal in de drie maanden en bespreken die met onze contactpersoon bij de provincie in een persoonlijk gesprek. Wordt vervolgd.
Vervolgens oefenden we met het vertellen van ons verhaal middels een mediatraining van de Stroomversnellers. Blijf bij je kernboodschap, ook bij moeilijke vragen. En de meest gehoorde reactie: oefenen helpt! De HOW TO praten met de media handleiding is hier te downloaden.

Lunch door de Caring Chefs
Kers-vers-van-de-pers, de Caring Chefs zijn een net opgerichte groep van koks en cateraars die koken voor het voedselsysteem van de toekomst: planeetaardig & dierwaardig, met een eiwittransitie (naar 80/20), van lokale, gezonde producten zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Samen met de boeren genoten we van een heerlijke gezonde lunch, met veel producten van de boerderij en zelfs nog buiten op het erf van Burgerboerderij de Patrijs.
Rondleiding door Johannes Regelink van Burgerboerderij de Patrijs
Johannes nam de groep mee over zijn bedrijf, van groentetuin naar de weilanden met veel kruiden, naar de zelfbedieningswinkel en de stal waar ze binnenkort gaan beginnen met kalfjes-bij-de-koe. Zijn collega’s stelden scherpe vragen en er ontstonden goede gesprekken over bodembeheer, hoe hou je vrijwilligers betrokken en bedrijfsmanagement.
Nog meer GroenBoerenRegio dagen?
Ja! Op 28 november kunnen de groene boeren uit de noordelijke provincies terecht bij Boeren in het Bos. En op 9 januari staat de dag gepland bij De Groene Griffioen in Weesp (voor Flevoland, Utrecht en Noord-Holland).
Zie meer info en aanmelden



