In deze reeks stellen we de kernteamleden van de Federatie aan je voor. Deze keer Esther Kuiler en Benthe van Wallenburg van de BioTuinders. Dit is een vereniging voor biologisch gecertificeerde tuinderijen en tuinderijen die dat nog niet zijn, maar wel de ambitie hebben om gecertificeerd biologisch te worden, hier zijn zo’n 80 tuinderijen bij aangesloten. Esther en Benthe vertegenwoordigen hen binnen de Federatie.
Esther Kuiler
Esther is tuinder op de Ommuurde Tuin in Renkum en mede-bestuurder van De Biotuinders, omdat ze het belangrijk vindt dat kleine biologische boeren ook gehoord worden door de organisaties die vooralsnog grote boeren lijken voor te trekken.
Na 25 jaar tuinder op de Ommuurde Tuin vond ik het passend om breder aan de slag te gaan dan alleen voor onze postzegel in Renkum, ik zet me graag in voor nieuwe boeren en kleine boeren die nog niet goed vertegenwoordigd worden op landelijk niveau. Wij als kleine boeren hebben een belangrijke functie om boeren en niet-boeren te verbinden met het land en ons voedsel.
Ik was al lid van alle andere lidorganisaties toen de Federatie van Agro-ecologische Boeren werd opgericht, ik was heel blij dat dit gebeurde! Wat de Biotuinders voor de biologische tuinders doet, kan de Federatie voor een nog grotere groep betekenen.
Ik vind lobbywerk belangrijk en vind het heel leuk om de effecten van ons werk te zien. Ik voel dat we een verschil kunnen maken en werk verder aan het oplossen van knellende wet-en regelgeving voor agro-ecologische boeren.
Ik droom van werkgroepen rondom elk punt van de Nyeleni principes, waardoor de Federatie veel duidelijker kan laten zien waar we voor staan. Ik denk dat mensen zich daardoor makkelijker kunnen verbinden met agro-ecologische boeren. De Nyeleni principes kunnen voor meer verbondenheid zorgen, niet alleen met burgers maar ook met gangbare boeren bijvoorbeeld.
Ik zou het heel fijn vinden als er nog meer mensen komen die zich willen inzetten voor de kwesties die we nastreven, maar ook dat de werkgroepen worden onderverdeeld over de (meer praktische) lidorganisaties en de (meer beleidsmatige) Federatie van Agro-ecologische Boeren.
Benthe van Wallenburg
Benthe is naast tuinder op CSA Tuinderij de Volle Grond ook mede-initiatiefneemster van In Goede Aarde, een stichting die het bodemleven op de kaart wil zetten om de potentie van toekomstbestendige landbouw zichtbaarder te maken.
Ik heb als tuindersdochter al vroeg het ritme van het land leren kennen. Plantgezondheid en bodemgezondheid zijn nauw met elkaar verbonden en kunnen ook boven de grond helpen herstellen wat wij als mensen uit balans hebben gebracht door onze invasieve landbouwmethodes de afgelopen 100 jaar.
Dat het anders kan is voor mij al lang duidelijk, maar terwijl we in de praktijk ervaring opdoen in hoe alles precies werkt, is het ook belangrijk dat de kennis die er al is verspreid wordt. Bij de Federatie van Agro-ecologische Boeren voelt het alsof ik een brug kan slaan tussen enerzijds de micro-organismen in de grond die krioelend zorgen voor bodemvruchtbaarheid en overvloed, en anderzijds de mensen die de verbinding met het land weer zoeken.
Als we breder bekend maken wat de potentie van ‘groene’ landbouw is, dan lijkt het mij logisch dat meer mensen aanhaken en dat we een kantelpunt kunnen bereiken waarbij burgers meer op het land en in de (voedsel)bossen gaan krioelen, met alle voordelen van dien voor zichzelf en hun omgeving.
Onze stemmen bundelen om onze visie te kunnen delen, motiveert mij om bij het kernteam van de Federatie betrokken te zijn. Daarbij vind ik het belangrijk dat elke partij uitgenodigd wordt om mee te doen vanuit diens eigen kracht en interesse. Zo vind ik in de Biotuinders de uitwisseling rondom praktische uitdagingen waar we als tuinders voor staan een belangrijk aspect van de vereniging.
De Federatie is nog een jonge organisatie maar de potentie en bruisende energie geeft goede hoop. Juist omdat de beweging van groene boeren sterk verankerd zit in gemeenschappelijke waarden, heb ik vertrouwen in onze organisatievorm en de weg die we bewandelen.