4 jan 2024

De workshops voor de Boerenlandbouw Conferentie ’24 zijn bekend!

Onderstaande programma is inmiddels verouderd, bekijk hier het definitieve programma!

Wanneer: donderdagavond 25 januari – zaterdag 27 januari
Waar: Nivon Morgenrood, Scheibaan 15 in Oisterwijk
Kosten: prijs naar draagkracht: € 50 / 75 / 100,- voor de hele conferentie
Dagkaarten: € 25 / 50

Voor de Boerenlandbouw Conferentie hebben we een mooi en vol workshopprogramma door mensen uit het veld, met zowel praktische als theoretische onderwerpen.

Hoe gaan we als agroecologische boeren onze toekomst vormgeven? Van de directe praktijk op de tuinderij, tot de positie van jongeren in de beweging tot bodembiologie.

Het programma is nog onder voorbehoud, precieze tijden en invulling kunnen nog veranderen.

Workshopronde 1 – vrijdag 26 januari 11.30 

1 Workshop Bodembiologie

Stichting in Goede Aarde heeft als missie om het leven onder onze voeten zichtbaar te maken. Als je ziet wat er leeft in jouw bodem krijg je vanzelf ontzag voor de wonderlijke wereld onder onze voeten. De mensen van In Goede Aarde zetten zich in om boeren te helpen meer met het bodemleven samen te werken, en daarmee beter gebruik te maken van de potentie van de bodem, wat automatisch resulteert in minder chemie gebruik met alle bijkomende voordelen.


Wil je meedoen met deze workshop? Neem een grondmonster mee, die steek je zo vers mogelijk op ongeveer 10-15 cm met een lepel of appelboor en stop je in een jampotje wat je max 1/3e vult met aarde. Afhankelijk van hoeveel monsters er zijn bekijken we er een aantal gezamenlijk onder de microscoop. Met Benthe van Wallenburg ,Stichting in Goede Aarde en tuinder van de Volle Grond in Bunnik.

Met Benthe van Wallenburg (Stichting in Goede Aarde en tuinder van de Volle Grond in Bunnik)

2 Inclusie en solidaire vergoeding in de landbouw

Hoe maken we onze producten ook toegankelijk voor mensen met een kleiner budget? En kunnen we tegelijkertijd komen tot een eerlijk loon van de boer? Het idee van solidaire betaling van Elske Hageraats heeft al heel wat teweeg gebracht in de CSA beweging. 

Tuinders Irma Brassinga (CSA Eetmeerbosch) en Bas Welvering (de Blije Bodem) delen hun ervaring met eigenzinnige manieren van mensen betrekken en geld vragen voor hun agroecologische landbouwproducten. Niet de kilo’s maar het werk. Niet het meest voor het goedkoopst maar verbinden, participeren, meedoen, doneren. En een eerlijk inkomen voor de boer. Hoe? Kom het horen!

3 PGS / collegiale toetsing 

Els Hegger werkt met de Federatie Agroecologische Boeren en CSA Netwerk aan een onderzoek naar collegiale toetsing. Wat is mogelijk, wat zijn de uitdagingen en vooral – wat zijn de behoeftes van tuinders. Interactieve workshop waar we op zoek gaan naar het perspectief van de boer bij collegiale toetsing. 

4 Etnobotany

De kledingindustrie laat gekleurde sporen achter. Niet alleen de benodigde bronnen worden uitgeput, maar ook de arbeiders die nodig zijn voor de massaproductie van de hedendaagse fast-fashion. Hoe kunnen we als agro-ecologen niet alleen ons voedsel, maar ook onze kleding lokaal produceren? In deze praktische workshop leer je om stof te kleuren met natuurlijke pigmenten van inheemse planten. We zullen het hebben over etnobotanie en samen bekijken hoe dit kan helpen terug te gaan naar een duurzame(re) textielindustrie.

Buiten 1:  Mobiele werkplaats; nieuwe landbouwgereedschappen: oefenen met lassen

Workshopronde 2 – vrijdag 26 januari 14.00 

1 Bio-vegan en akkerbouw

Akkerbouwer Isaäc Bos deelt zijn ervaringen over het hoe en waarom van het bio-vegan telen. Verder zal hij ingaan op zijn ervaringen met natuurlijke vijanden en vogels op zijn akkers, zijn plannen en ambities voor de toekomst.

2 Waterberging en overschot

Natuurlijk waterbeheer in de praktijk: hoe vang je overschotten op en voorkom je tekorten. Alex Schreiner vertelt over haar ervaringen op Tuinderij de Voedselketen, samen kijken we wat je op je eigen tuinderij toe kan passen. 

3 Jonge boeren en agroecologie

Als jongeren weten wij als geen ander dat we flexibel, energiek, en vernieuwend moeten zijn als we willen dat het nog wat wordt met ons voedselsysteem. Het is nu tijd om veerkrachtige agroecologische landbouwsystemen te creëren door ons zelf, in de handen van jonge agroecologische boeren. 

Hoe kunnen we dat doen? Hoe kunnen we samenwerken met de klimaatbeweging? Hoe kunnen we pleiten voor tegengaan van de opwarming van de aarde terwijl we ondertussen met onze handen in de Aarde onze landbouwsystemen vormgeven?

Door Ida Simonsen (Warmonderhof student en jongerenvertegenwoordiger bij de VN) 

4 Etnobotany

De kledingindustrie laat gekleurde sporen achter. Niet alleen de benodigde bronnen worden uitgeput, maar ook de arbeiders die nodig zijn voor de massaproductie van de hedendaagse fast-fashion. Hoe kunnen we als agro-ecologen niet alleen ons voedsel, maar ook onze kleding lokaal produceren? In deze praktische workshop leer je om stof te kleuren met natuurlijke pigmenten van inheemse planten. We zullen het hebben over etnobotanie en samen bekijken hoe dit kan helpen terug te gaan naar een duurzame(re) textielindustrie.

5 Vee(teelt) en een warmer wordende wereld

Hittestress, een begrip dat wij nu ook in Nederland niet vreemd zijn. Wat doet hittestress met een dier? Wat zijn de lange termijn gevolgen? Hoe kunnen wij als boer voorkomen dat dieren lijden onder hittestress? Hoe kunnen wij als boer zorgen voor ons vee in een steeds warm wordende wereld? Een praktische workshop, waarin de nadruk ligt op hittestress bij koeien. 

Door Sarah Bettridge, dierenarts met passie voor natuur inclusieve veeteelt en agroecologische boer opzoek naar land

Buiten 1 – Mobiele werkplaats; nieuwe landbouwgereedschappen; oefenen met lassen

Buiten 2 – Entworkshop; wat is er nodig om te kunnen enten? Jade Koop van Jade ReForestry geeft ons inzichten in de kunst van het enten.

Workshop ronde 3 – zaterdag 27 januari 10.00

1 Wil jij ook/meer (pluk)bloemen op je CSA?

Goed voor de biodiversiteit, goed voor de bestuivers, mooi om te zien, extra inkomsten én lekker! Workshopgever Nicole Krassenberg verzorgd de bloementuin bij CSA Land in Zicht in Hilversum.

“Ik heb ervaring met (pluk)bloemen op 2 CSA’s, heb meegewerkt aan 3 buurtpluktuinen (waarvan ik er 2 heb ontworpen en ook aangelegd) en een pluktuin met eenjarigen ontworpen en aangelegd op een permacultuurkwekerij. Verder werk ik graag met eetbare bloemen, heb me ook gespecialiseerd in het gebruik van wilde kruiden en bloemen en heb afgelopen seizoen veel bloemen (een paar honderd stelen per week) geteeld voor duurzame bloemist Toma.

Dus: vraag me het hemd van het lijf! Verwacht geen gelikte presentatie, wel veel praktijkvoorbeelden en natuurlijk geef ik uitgebreid antwoord op al jullie vragen. Laten we ook vooral kennis uitwisselen! Denk aan welke bloemen heb je nodig en zijn geschikt voor mooie boeketten. Hoe spreid ik de bloemen zoveel mogelijk over het hele seizoen? Hoe kan je het plukken optimaliseren? Welke vermarktingsmogelijkheden zijn er? Zelf zaaien, in vollegrond of voorzaaien, of plantgoed kopen? Hoe bied je eetbare bloemen aan? Hoe kan je wilde planten en bloemen gebruiken?”

2 Mediatraining voor agroecologische boeren (hoe vertel je het verhaal)

Hoe vertel je het verhaal voor de camera? Met zelf oefenen voor de camera, tips en trucs hoe je verhaal het beste over te brengen. Door Wallaart & Kusse.

3 Tuinbouw in een veranderend klimaat

Het veranderende klimaat biedt zowel bedreigingen als kansen. Waar moet je als kweker rekening mee houden? Lambert Sijens van de Tuinen van Weldadigheid vertelt vanuit zijn ervaring en achtergrondkennis als milieukundige. Hij gaat in op de verwachte veranderingen in het Nederlandse klimaat, welke tuinbouwkundige risico’s dat met zich meebrengt en hoe we daar als tuinders op in kunnen spelen. Het gaat dan om zaken als watervoorziening, ziektes en plagen, soorten- en rassenkeuze.

4 Bokashi

Wat is het verschil in gebruik tussen compost en Bokashi? Hoe gebruik je Bokashi nuttig op een tuinderij? Welk werk kost het? Hoe maak je het? Waar let je op? Biotuinder Esther Kuiler (Ommuurde Tuin) is vijfentwintig jaar biotuinder en deelt tijdens deze workshop haar ervaring met Bokashi. De moeite waard!

Meer lezen?

Etnobotany

Etnobotany

Verslag workshop op de Boerenlandbouw Conferentie 2024 Agro-ecologie gaat niet alleen over voedsel. Helen de Bruijn en Amir Mousavi experimenten op de Wageningen Student Farm met planten die tot stoffen of tot verf gemaakt kunnen worden. Zij onderzoeken het het...

Lees meer

Onderzoek: kleine biologische tuinders belemmerd door knelpunten in wet- en regelgeving

De huidige wet- en regelgeving van de Nederlandse overheid en de biologische certificeringsorganisatie Skal sluiten niet aan op de praktijk van de kleine biologische agro-ecologische boer. Er is sprake van bergen papierwerk, willekeur bij controles, opdraaien voor de kosten van anderen, torenhoge pachtprijzen en subsidies die...

De biodynamische landbouw bestaat 100 jaar en dat wordt gevierd!

Pinksteren 2024 is het 100 jaar geleden dat Rudolf Steiner zijn Landbouwcursus hield, een reeks voordrachten over de landbouw. Het vormde het begin van een buitengewoon boeiende zoektocht, de ontwikkeling van de biodynamische landbouw. Op Eerste Pinksterdag (19 mei) vieren we het BD FEEST VAN DE EEUW op Warmonderhof in Dronten....

Etnobotany

Verslag workshop op de Boerenlandbouw Conferentie 2024 Agro-ecologie gaat niet alleen over voedsel. Helen de Bruijn en Amir Mousavi experimenten op de Wageningen Student Farm met planten die tot stoffen of tot verf gemaakt kunnen worden. Zij onderzoeken het het cultiveren, verwerken en verven van en met verschillende inheemse...

Agro-ecologie en jouw boerenpraktijk: aan de slag met de Nyeleni-principes

Verslag workshop op de Boerenlandbouw Conferentie 2024 We gaan aan de slag met de Nyeleni principes. Deze principes zijn in 2015 opgesteld door 500 organisaties van boeren, vissers, inheemse volkeren, landloze boeren, plattelandsbarbeiders en milieu- en burgerbewegingen om samen, van onderop en vanuit verschillende werelddelen...

Agro-ecologisch geluid op Toekomstboeren conferentie van 23 maart aanstaande.

Vereniging Toekomstboeren heeft haar jaarlijkse conferentie op zaterdag 23 maart waar uitwisseling en ervaring centraal staat. Als agroecologische boeren staan wij midden in de maatschappij. Wat is onze opdracht? Hoe kunnen we midden in politieke- en klimaatcrises als agroecologische praktijkmensen de beweging voeden en...

Inclusie en Solidaire Vergoeding – verslag workshop BLC 2024

Het verdienmodel: een heet hangijzer in de gehele agrarische sector. Agro-ecologische boeren werken zich vaak een slag in de rondte, om vervolgens nauwelijks of net aan rond te komen. Het gevolg: ze stoppen na enkele jaren met hun tuinderij, zonder spaargeld of pensioen en een lichaam dat op is. Volgens Bas Welvering,...

Verslag presentatie “Climate adaptive farming with trees” van Dávid Lukács

Tijdens de Boerenlandbouwconferentie 2024 legt Dávid Lukács ons uit op welke manieren je bomen kunt inzetten op je landbouwbedrijf. Dit was een korte lezing over een complex onderwerp, waar dit verslag een samenvatting van geeft. Dávid heeft ruime ervaring in het werken met bomen in alle vormen en maten. Hij werkte jarenlang in...

Agroecologisch geluid in de boerenprotesten in Brussel

Op 1 februari 2024 verzamelden duizenden boeren met hun tractors zich op het Luxemburg plein in Brussel. Ook vanuit Nederland was een mobilisatie aanwezig, geleid door Toekomstboeren. Tot nu toe was het geluid van kleinschalige en agroecologische boeren vrijwel afwezig op boerenprotesten, die in steeds meer landen van Europa...

Boerenlandbouw Conferentie ’24: verslag

Het water staat ons aan de lippen. Na de natte herfst van 2023, die volgde op een droge zomer, worden we opnieuw met onze neus op de feiten gedrukt: het moet anders. De huidige ecologische uitdagingen zijn verweven met sociaal-politieke en economische uitdagingen, van toenemende ongelijkheid, tot de toegang tot gezond voedsel of...

Fotoverslag Boerenlandbouw Conferentie ’24

Op 25, 26 en 27 januari vond de Boerenlandbouw Conferentie plaats. Binnenkort volgt een inhoudelijk verslag, nu nog even nagenieten met de prachtige fotoreportage van Saskia van Gelderen / Atelier van Saskia.