Wanneer:
27 maart 2023 @ 13:00 – 17:00
2023-03-27T13:00:00+02:00
2023-03-27T17:00:00+02:00
Waar:
Tuinderij Eykentein
Dorpsweg 264 achter
Maartensdijk
Kosten:
Gratis
Contact:
Beregening / irrigatie @ Tuinderij Eykentein

Op maandag 27 maart laat Jan Nederstigt ons de mogelijkheden zien van beregening op (kleine) tuinderijen. Met de recente droge periodes in voorjaar en zomer nog vers in het geheugen kijken we naar efficiënte en effectieve manieren om te irrigeren. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Waar haal je het water vandaan en wat zijn de voor- en nadelen van gebruik van oppervlaktewater, regenwater en grondwater ook met het oog op de onttrekkingsbeperkingen door de waterschappen van afgelopen zomers.
  • Hoe bepaal je de waterbehoefte van je bedrijf als uitgangspunt voor je irrigatiesysteem?
  • Wat zijn de keuzemogelijkheden voor pompen en wanneer kies je bijvoorbeeld voor een bronpomp of een zuigpomp. En wat zijn de mogelijkheden voor het gebruik van zonne-energie?
  • Hoe transporteer je het water van de pomp naar het veld? Hoe kies je de juiste materialen en leidingdiameters?
  • Welke opties zijn er voor het opbrengen van water op het land en wat zijn de voor- en nadelen wat betreft arbeid en investering. Denk hierbij aan sprinklers (tiksproeiers) maar ook druppelirrigatie.

De verschillende opties komen voorbij en er is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen. Ook krijg je praktische tips en tools om een simpel systeem door te rekenen. We gaan praktisch aan de slag om gevoel te krijgen voor begrippen zoals druk, debiet, millimeters beregening en uniformiteit en om de werking van de verschillende systemen te zien.

Datum: maandag 27 maart, 13.00 -17.00 uur
Locatie: Tuinderij Eyckenstein, Dorpsweg 264 Achter, 3738 CN Maartensdijk
Deelnemers: maximaal 30 dus graag aanmelden en vol is vol! Aanmelden via info@debiotuinders.nl.