De Federatie van Agro-ecologische Boeren vertegenwoordigd een brede groep van vernieuwende boeren. Van biologisch tot gemeenschapslandbouw, van regeneratief en permacultuur tot biologisch-dynamisch. Van nieuwe boeren met nieuwe methoden, tot gevestigde stromingen met decennia aan ervaring. Maar met de gemeenschappelijke overtuiging dat landbouw anders kan dan wat nu gangbaar is. Een landbouw die onderdeel is van de gemeenschap en met respect voor de levende omgeving en die bijdraagt aan biodiversiteit in plaats van er afbraak aan te doen.

Maar met zoveel nieuwe en oude stromingen in de landbouw zie je soms door de bomen het bos niet meer. Hoe zijn ze ontstaan, wat zijn de verschillen en overeenkomsten – en belangrijker: hoe kunnen ze van elkaar leren en inspireren? Om gezamenlijk te werken aan de landbouw van de toekomst.

Agro-ecologie, permacultuur en regeneratieve landbouw

De laatste tijd zijn er een hoop ontwikkelingen in de landbouw. Naast de al langer bestaande biologische en biologisch-dynamische landbouw, hoor je de laatste jaren steeds meer over permacultuur, agro-ecologie en regeneratieve landbouw. Wat zijn nu precies de verschillen tussen al deze stromingen, en hoe groot zijn die?

In dit achtergrondartikel schetst Linder van den Heerik hoe deze verschillende vormen van landbouw zich hebben ontwikkeld de afgelopen eeuw en hoe ze zich tot elkaar verhouden.

Lees hier het hele artikel.

Landbouw in beweging

Eind 2021 verscheen het Hierin worden de verschillende stromingen aan de hand van inspirerende voorbeelden verder belicht.

Was de landbouw ooit meer in verandering, in beweging, dan nu? Begrijpelijk dat we soms even niet weten hoe we ons moeten verhouden tot nog weer een nieuwe stroming in de landbouw. In het themanummer ‘Landbouw in Beweging’ van het Dynamisch Perspectief, onder redactie van Klarien Klingen wordt gekeken hoe een aantal stromingen in de landbouw elkaar kunnen inspireren.

Je kunt dit nummer hier dowbloaden, hier vindt je meer achtergrond informatie.

Wat is agro-ecologie, en het belang van de Nyéléni verklaring.

Eerder verscheen op deze site al een artikel over agro-eologie en de het belang van de achterliggende Nyéléni verklaring: eind februari 2015 hebben afgevaardigden van verschillende groepen zich verzameld tijdens het Agroecology Forum in het Nyéléni Center in Mali met als doel om tot een gezamenlijk begrip van agro-ecologie te komen. De internationale beweging verenigt zich sindsdien rondom deze 11 principes van agro-ecologie die ook wij als Federatie ook ondersteunen.

Lees hier het hele artikel.