In de Volkskrant van zaterdag 27 maart houdt Meino Smit een pleidooi voor een nieuwe landbouw. Een landbouw met minder vee, maar meer boeren en meer biodiversiteit. Een circulaire vorm van landbouw die minder verbouwt voor de export, maar meer voor de lokale gemeenschap.

Lees hier het hele artikel, alleen beschikbaar voor abonnees van de Volksrant.

Het gesprek met Meino Smit wordt op donderdag 1 april van 16:30 – 17:45 live voortgezet in de aflevering ‘de Landbouwrevolutie’ in de online debat reeks ‘De Nieuwe Werkelijkheid’ van debatcentrum Emma: https://www.emma.nl/agenda/de-landbouwrevolutie-dr-meino-smit.

In maart 2019 was Meino Smit keynote spreker op de eerste Boerenlandbouw Conferentie . Hij eindigde zijn verhaal daar met een oproep voor ambitieus en strategisch denken door boerenbeweging: wetenschappelijk onderzoek en goede projecten zijn belangrijk om de basis te leggen voor transformatie, maar deze alleen brengen niet de benodigde politieke verandering. Hier is sociale en politieke druk voor nodig. En om dat te doen moeten we onszelf verenigen rond ons gemeenschappelijke doel van een rechtvaardig en duurzaam voedsel systeem.

De Federatie voor Agroecologische Boeren maakt zich daar sinds 2019 hard voor en probeert de verbinding te leggen tussen agroecologische boeren en politiek, wetenschap, de gemeenschap en natuurorganisaties. Rond World Food Day op 16 oktober organiseren we daarom een vervolg op de Boerenlandbouw Conferentie. Hou de website in de gaten voor meer informatie.